Uživatelská recenze úpravy CZ 858 Tactical

06.10.2010 19:20

Uživatelský test upravené CZ858 Tactical 4V .

autor Vlado Šajánek 

Test zbrane a doplnkov

Rozhodol som sa priblížiť vám test doplnkov použitých na mojej zbrani vo verzii, ktorú považujem zatiaľ za konečnú z hľadiska konfigurácie doplnkov. Nejedná sa o test na presnosť a čas streľby. Test prebiehal len s mechanickými mieridlami na terč nekryte stojacej figúry. Streľba bola vedená z rôznych polôh a vzdialeností s dôrazom na užívateľskú hodnotu doplnkov a neštandardných súčiastok použitých pri tuningu zbrane.

Popis testovanej zbrane a doplnkov :

Sa vz. 58, semi auto
Kompenzátor : Grand Power
Railový systém Expert na predpažbí ( nadpažbie a podpažbie ) : GuneXpert
Predná rukoväť : FAB Defense s integrovanou dvojnožkou a svetlom
Cieľnik : osadený nádstavcom zo štandardných svietiacich mieridiel, kvôli jeho lepšej čitateľnosti.
Kryt púzdra záveru : GuneXpert
Pažba : sklopná, s absorbérom spätného rázu FAB Defense, nasadená šesť polohová pažba CBS 16 od CAA s lícnicou a individuálne doplnená o gumenú botku od UTG na AK 47, prispôsobenú na danú pažbu.
Pištoľová rukoväť : FAB Defense s úložným priestorom
Vypúšťanie zásobníku na obe strany : Zendl
Vypúšťacia páka záveru : GuneXpert
Zásobníky : 8 x štandardné 30 ranové hliníkové, 40 ranový RPK s konverziou pre Sa vz. 58 a 75 ranový Norinco s konverziou pre Sa vz. 58 od GuneXpert.
Jednobodový popruh BS-01 od Zahal

Hmotnosť zbrane s plným, 30 ranovým zásobníkom : 5,5 kg

Spolu bolo vystrieľaných 355 nábojov ( všetky uvedené zásobníky naplnené na max. kapacitu ) bez akejkoľvek závady na mechanizme zbrane. Streľba bola vedená na terče nekryte stojacej figúry vhodne rozostavené vzhľadom na plynulý presun medzi jednotlivými stanovišťami.

Streľba bola realizovaná s nábojmi 7,62 x 39 mm FMJ/Fe C.I.P, teda „scivilneným“ vojenským strelivom od spoločnosti KolArms s.r.o.

Všetky skrutky na doplnkoch ( samozrejme tam, kde to dovoľuje funkčnosť doplnku ) boli zaistené lepidlom Loctite.

Po vyčerpaní kapacity všetkých zásobníkov ( 355 rán ) bola prevedená prehliadka celej zbrane a doplnkov.

Všetky doplnky a súčiastky ako aj samotná zbraň, absolvovali test bez akýchkoľvek závad. Nevyskytlo sa nič, čo by mohlo negatívne ovplyvniť funkčnosť samotnej zbrane a priebeh testu.

Nevyskytlo sa povolenie skrutiek, ani uvoľnenie railového systému Expert v zámke spájajúcej nadpažbie a podpažbie tohto systému, takisto sa nevyskytla závada na kryte púzdra záveru a jeho upínacej skrutke.

Vzhľadom na to, že celý priebeh testu dopadol bez závad, považujem za potrebné spomenúť nielen celkovú súčinnosť jednotlivých doplnkov, ale napr. aj problémy pri ich montáži na zbraň.

Railový systém Expert a kryt púzdra záveru od GuneXpert-u považujem spolu s vypúšťaním zásobníku na obe strany a vypúšťacou pákou záveru za konštruktérsky počin storočia.

Railový systém predpažbia Expert je naozaj konštruovaný pre špecifiká Sa vz. 58 a nie je odvodeninou z railových systémov pre zbrane typu AK, ako je tomu pri výrobkoch mnohých renomovaných značiek. Okrem toho že na zbraň bezchybne sadne, dokonale kopíruje jej obrysy a na žiadnom mieste nie je zbytočne predimenzovaný. Systém uzamkýnania predpažbia považujem takisto za maximálne užívateľsky priateľský, predovšetkým z hľadiska demontáže nadpažbia a prístupu k piestu.

Kryt púzdra záveru hodnotím z hľadiska technického riešenia ešte vyšším počtom bodov, ako railový systém predpažbia. Konečne totiž niekto vyriešil problém „zadnej“ montáže na zbraň bez potreby vŕtania do zbrane.

Keď budú Vianoce naozaj štedré a Pán Boh v zastúpení pána Lipšica dá, tak pridám test s kolimátorom EOTech umiestneným práve na kryte púzdra záveru.

Vypúšťanie zásobníku na obe strany a vypúšťacia páka záveru  výrazne urýchľujú výmenu zásobníku a vypustenie záveru zo streleckej pohotovosti po vystrelení posledného náboja a následnom prebití novým, plným zásobníkom. Obe súčiastky fungujú bezchybne a sú naozaj vydarené aj po ergonomickej stránke. Menší problém nastal pri ich montáži, kedy sa síce dali bez úpravy namontovať, ale ich kontakt bol tak tesný, že boli nefunkčné – aspoň v mojom prípade. Upraviť som sa rozhodol vypúšťaciu páku záveru a jemne som ju zbrúsil na kontaktnej ploche s obojstranným vypúšťaním zásobníku. Keďže som sa snažil o čo najmenší zásah do súčiastky, tak až na tretíkrát som bol s výsledkom spokojný a obe súčiastky fungovali bez problémov. Je treba spomenúť, že vypúšťaciu páku záveru mám z prvých sérii, takže dnes už možno tento problém neexistuje.

Z hľadiska spätného rázu a zdvihu zbrane, ako aj následného čo najrýchlejšie návratu do zámernej sa kompenzátor Grand Power a absorbér spätného rázu od FAB Defense vynikajúco osvedčili a spolu s botkou od UTG upravenej pre pažbu CBS 16 robili streľbu naozaj komfortnou. Botka pažbu síce predlžuje ale pri mojej výške 190 cm a dlhších rukách to nepredstavuje žiadny problém. Lícnica nasadená na pažbu sa nehýbe, kontakt tváre s ňou nebol nepríjemný aj napriek sychravému počasiu. Sklopka pri tejto konfigurácii zbrane je výhodná hlavne čo sa týka prepravy zbrane v kabíne osobného auta. Netestoval som možnosť a pohodlie streľby zo sklopenou pažbou. Úchop za pištoľovú rukoväť od FAB Defense je v mojom prípade pohodlný, rukoväť mi bezchybne padne do ruky. Cieľnik z originálnych svietiacich mieridiel mi vyhovuje, vzhľadom na to, že vďaka dvom hliníkovým nitom, ktoré istia sklíčko so svietiacou látkou je lepšie čitateľnejší.

Predná rukoväť od FAB Defense s integrovanou dvojnožkou a taktickým svetlom pôsobila na mňa mohutným dojmom, ale po predchádzajúcich troch typovo odlišných predných rukovätí je toto naozaj to pravé orechové, čo sa týka dĺžky a hrúbky. Integrované svetlo a dvojnožka v rukoväti šetria raily na iné príslušenstvo, ale...
Vždy je niečo za niečo. Rukoväť mám namontovanú na samom konci railové systému Expert. Po vystrieľaní ôsmich štandardných 30 ranových zásobníkov som sa pokúsil prebiť 40 RPK zásobník upravený pre Sa vz. 58 od GuneXpertu...
A vďaka rukoväti, ako aj dĺžke a uhlu zohnutia RPK zásobníka sa mi to nepodarilo. Jednoducho sa mi ho nepodarilo natoľko nakloniť dopredu, aby zapadol do šachty a nezavadzala mu pri tom spomínaná rukoväť.
Bezproblémové prebitie nastalo až po rozložení rukoväte na dvojnožku. Zásobník drží v šachte absolútne perfektne a nehýbe sa, na rozdiel od väčšiny hliníkových zásobníkov, ktoré sa v šachte na môj vkus príliš kývu.

Čínsky zásobník Norinco  na 75 rán fungoval bezchybne, streľba v ľahu s dvojnožkou bola príjemná a bola zavŕšením testu doplnkov.

Jednobodový popruh BS -01 od Zahal som si pre istotu nechal prešiť pre signalizované problémy so švami, aj keď predtým fungoval bez problémov a netrhal sa. Je to jednoduchý a vydarený jednobodový popruh, ktorý umožňuje bezproblémovú kontrolu zbrane. Na rozdiel od mnohých používaných trojbodových popruhov sa mi nestalo, aby sa mi jeho súčasti zachytávali o ostatné časti výstroja.

Čo povedať na záver? Nie som profesionál, ale laik a amatér, ktorého streľba a jemný tuning baví. Neskúšal som doplnky a súčiastky v piesku, blate, vode a v snehu. Predpokladám, že to už urobil niekto iný predtým, než sa začalo s masovejšou výrobou. Vzhľadom na moje možnosti si nemôžem dovoliť vystrieľať počas jednej soboty na strelnici 3000 nábojov v režime full auto, ale len spomínaných 355 a pekne si ich jednotlivo „odmačkať“.

Určite by bol napríklad zaujímavý údaj o tom, o koľko sa skráti čas na prebitie zásobníka s využitím obojstranného vypúšťania a vypúšťacej páky záveru, oproti štandardným súčiastkam...Ale tento test bol zameraný skôr na funkčnosť doplnkov a ich ergonómiu. Takže nech sa páči, vezmite niekto stopky, Sa vz. 58 v klasike drevotrieske a nejakú poriadne vyšperkovanú a napíšte pre nás všetkých ako merania dopadli.

Ja som rád, že mi to všetko spolu funguje tak ako má, a ako som si to predstavoval. Niekoho možno tento článoček zaujal, niekomu možno pomohol pri rozhodovaní pred kúpou doplnkov. Predovšetkým však potvrdzuje skutočnosť, že GuneXpert odvádza skvelú prácu. Možno práve preto, že to robia z nadšenia a lásky k zbraniam a strelectvu, ale nezabúdajú pritom ani na profesionálny prístup k práci a zmysel pre kvalitu.

Vlado děkujeme za příspěvek, zbraň vypadá moc, moc pěkně.