Thajská mix varianta Sa58 a M16

08.11.2013 21:10

Ako sa povie Sa vz. 58 po thajsky? RPS – 001, ale s prízvukom M16...

Pred časom sa mi dostal do rúk zaujímavý článok v angličtine, ktorý stručne rieši klonovanie našej 58-čky v Thajsku. O „krížení“ s M16 sa už v rámci týchto stránok písalo, tu je preklad článku z roku 1986. Práve ten rok je dôležité si uvedomiť pri vnímaní všetkých súvislostí. Takže teraz už o tom, ako na to v „tieni bambusu“ išli thajčania...


TEST NOVEJ PECHOTNEJ ZBRANE Z THAJSKA

ASIAN DEFENSE JOURNAL, apríl 1986, strany 36 a 37
Kuala Lumpur

Autor: Nick Nichols

V súlade s trendom, ktorý prevažuje v „rozvíjajúcich sa“ krajinách, začína aj Thajsko vyrábať a navrhovať svoje vlastné zbrane. Povzbudená úspechom singapurských zbraní SAR 80 a Ultimax 100, sa spoločnosť Rung Paisal Industry Company, Ltd. rozhodla skonštruovať sériu vlastných pechotných zbraní, ktoré chce vyrábať za cenovo výhodných podmienok vo svojej prevádzke na predmestí Min Buri v Bangkoku.
V snahe presadiť sa aj na zahraničných trhoch a získať vládne zákazky začala Rung Paisal s montážou výrobkov, ktoré sú thajskou verziou zbraní populárnych na obidvoch stranách Železnej opony. Napríklad Yongyuth M19 je veľmi podobný americkému granátometu M79 40 mm a arzenál štátov Varšavskej zmluvy očividne poslúžil ako inšpirácia pre Yongyuth M 26 ( RPD ľahký guľomet), Youngyuty M 2 a M 7 (RPG 2 a RPG 7). Na tomto mieste treba spomenúť, že thajské zbrane sa vyznačujú vysokou kvalitou výroby a z hľadiska ceny sú schopné konkurovať originálom – v niektorých prípadoch sú o polovicu lacnejšie ako dovážené modely.

 

„ORIGINÁLNA“ ÚTOČNÁ PUŠKA?

Počas ukážok, ktoré sa konali vo výcvikovom zariadení thajských rangerov v obvode Pak Thong Chai na juhu provincie Nakhon Ratchasima, ma zaujala najmä jedna zbraň, ktorá sa nezdala byť ani americkým, ani ruským „klonom“. Po zbežnej prehliadke mi táto útočná puška pripomínala hybrid M16 a AK-47. Na rozdiel od zbraní uvedených vyššie mala táto neveľká puška – nazývaná RPS-001 – predstavovať vlastný originálny produkt spoločnosti Rung Paisal a byť výsledkom „20-ročného záujmu o zbrane“ jej riaditeľa Krairacha Manadamrongthama. Hovorí sa, že dizajn zbrane navrhol sám riaditeľ, hoci tento priznáva, že v tejto oblasti nemá žiadne formálne skúsenosti.
No puška nie je až taká originálna, ako si Manadamrongtham myslí. Jeho RPS-001 je v skutočnosti veľmi podobná českému Samopalu vz. 58 P. Spoločnosti Rung Paisal však slúži ku cti, že medzi jej puškou a Samopalom vz. 58  predsa len existuje niekoľko rozdielov: český samopal má kaliber 7,62 x 39 a jeho pažba a predpažbie sú buď drevené (staršie modely) alebo lisované z drevotriesky (novšie modely); thajská puška RPS – 001 má kaliber 5,56 NATO a jej pažba a predpažbie sú vyrobené z vysokoodolného plastu.
Firma Rung Paisal sa pri výrobe svojej novej zbrane rozhodla pre niekoľko veľmi efektívnych prvkov: zachovala štandardný tvar pažby samopalu vz. 58 a vylepšila tak lícnicu (a presnosť) v porovnaní s lineárnymi tvarmi, ktorými sa vyznačuje väčšina útočných pušiek vychádzajúcich z AR. Jedným z prvkov, ktoré žiaľ Rung Paisal neprevzala, bola sklopná pažba samopalu vz. 58 V. Thajčania sa namiesto toho rozhodli pre karabínovú verziu tejto zbrane pod označením RPS-001S. Rebrový vzor na predpažbí – pozostatok M16A2 – zlepšuje okrem úchopu aj stabilitu a pištoľová rukoväť v štýle M16 sa tiež javí ako adekvátne riešenie.

VYSOKOKVALITNÁ VÝROBA

Pri výrobe a montáži RPS-001 firma skutočne venovala veľmi veľkú pozornosť detailom. Oceľový záver tejto pušky predstavuje ukážku precíznej sústružníckej práce, časti vylisované z plechu sú čisté a kvalitne vypracované. Zbraň je výborne vyvážená, povrch je upravený matným černením a odolný plastový zásobník (na 20 alebo 30 nábojov) dotvára celkový pozitívny dojem. Odolná muška sa veľmi podobá muške  Sa vz.58, no RPS-001 disponuje  ešte aj úchytom, ktorý umožňuje montáž štandardného bajonetu M16 (M7).
Hoci majú Sa vz. 58 (a RPS-001) a Ak-47 podobný vzhľad, výrazne sa od seba odlišujú v konštrukčnom prevedení mechanizmu zbrane. Namiesto rotačného závorníka a bicieho kladívka, aký používa Kalašnikov, nájdeme vo vz.58 priamobežný úderník a inovatívnu nesenú kyvnú závoru, ktorá vzdialene pripomína uzamykací systém nemeckej pištole P-38 !
Spoločnosť Rung Paisal veľmi prezieravo myslela aj na ľavákov, ktorí si môžu umiestniť odnímateľnú naťahovaciu páku aj na ľavú stranu záveru. Oproti tejto výhode, má však zbraň aj nasledovnú nevýhodu: páčka, ktorá umožňuje výmenu zásobníka, sa nachádza v malom priestore medzi zadnou časťou zásobníka a lučíkom spúšte, kvôli čomu bolo nutné upraviť lučík spúšte tak, aby bol možný voľný pohyb páčky. Obsluha bez vizuálneho kontaktu s danou súčiastkou je v tomto prípade nepraktická a náročná.

TO NAJLEPŠIE NAKONIEC

Ďaleko najzaujímavejším prvkom RPS-001 bola zdanlivo náhodná kombinácia úsťovej brzdy a tlmiča plameňa. Táto klamlivo jednoduchá súčiastka je v rámci dizajnového prevedenia skutočne jediným originálnym riešením. Vďaka tejto úsťovej brzde, ktorá výrazne eliminuje zdvih ústia hlavne a spätný ráz, je streľba z RPS-001 veľmi pohodlná v poloautomatickom i plneautomatickom režime.

Veľa expertov na ručné zbrane tvrdí, že tieto dva prvky (úsťovú brzdu a tlmič plameňa) nie je možné namontovať na jednu a tú istú zbraň súčasne. RPS-001 má však oboje .Ako dôkaz mi zástupcovia spoločnosti Rung Paisal umožnili vystreliť z Coltu Commando (skrátená verzia M16 ), ktorý bol vybavený úsťovou brzdou a tlmičom plameňa, aký používa aj RPS – 001. Výsledok bol ohromujúci – z hlavne naozaj nevyšiel žiadny plameň! Na porovnanie: v prípade tradičného a neupraveného Coltu so štandardným štvorpalcovým „tlmičom plameňa“ sa objaví ohnivá guľa veľkosti melóna a zbraň je treba uchopiť naozaj pevne, aby ste eliminovali zdvih ústia hlavne.
Za účelom testovania ovládateľnosti som strieľal v poloautomatickom aj plneautomatickom režime zo štandardnej M16 vybavenej týmito prvkami a zase som bol veľmi príjemne prekvapený. Z upravenej M16 bolo možné strieľať v plneautomatickom režime jednou rukou a hlaveň sa ani len nepohla!
RPS – 001 predstavuje vyvážené spojenie overených konštrukčných prvkov, vynikajúcej kvality a rozumnej ceny (v priemere 400.-USD za kus), čo sú kľúčové predpoklady pre úspech na medzinárodných trhoch. Zbraň je momentálne dodávaná thajským špeciálnym jednotkám a Manadamrongtham oznámil, že spoločnosť Rung Paisal má veľkú šancu získať lukratívne vládne zákazky, len čo sa výroba rozbehne naplno.

Technická špecifikácia RPS – 001

Kaliber : 5,56 x 45 NATO
Konštrukčný mechanizmus : k činnosti mechanizmu zbrane sa využíva časť plynov z horenia prachovej náplne, umožňuje streľbu v poloautomatickom a plneautomatickom režime
Celková dĺžka: 102, 37 cm
Dĺžka hlavne : 49,53 cm
Váha po nabití : 3, 20 kg
Nabíjanie: segmentový zásobník
Mieridlá : otvorené, plne nastaviteľné 100 – 800 m
Teoretická kadencia: 600 – 650 rpm
Efektívny dostrel : 400 m

RPS – 001S

Kaliber : 5,56 x 45 NATO
Celková dĺžka: 84,5 cm
Dĺžka hlavne: 39 cm
Váha po nabití : 3, 10 kg


Hm, veľa otázok, možno nejaký ten úsmev. Zaujímavá sonda do histórie nielen 58-čky, ale celkovo do konštrukcie zbraní a nedávno minulého pohľadu na ňu...
Odkiaľ asi pochádzali zbrane, ktorých súčiastky boli použité pri výrobe prvých kusov  RPS - 001? Boli okopírované, alebo thajčania  použili originálne diely?
Ešte nedávno sa sklon pažby voči hlavni javil ako výhoda pri mierení a následnej presnosti zbrane, dnes sa väčšinou preferuje lineárny „AR“ koncept.
Ale už tu bola obojstranná naťahovacia páka a účinná úsťová brzda s tlmičom plameňa. Škoda, že vnútorná konštrukcia RPS - 001 zostala opomenutá, možno zámerne. Ťažko povedať. Ktovie či sa „konštruktéri“ pohrali aj s prenosom tlaku plynov? Ako riešili záchyt zásobníkov? Hm, asi len ťažko sa dopracujeme k odpovediam.

Na záver sa dá asi len skonštatovať, že kopírovanie osvedčených konceptov a cudzích myšlienok  nie je ničím novým pod slnkom.

 

autorem článku

Vlado Šajánek